SAUNATEOLLISUUS JA -TUOTTEET KESKI-SUOMESSA

Alta löydät muutamia saunateollisuusyrityksiä, saunatuotevalmistajia sekä erikoisia saunoja Keski-Suomen alueelta. Näitä on kuitenkin varmasti paljon enemmänkin, sillä saunomisen suhteen suomalaiset ovat innovatiivisia ja intohimoisia!

Saunanvalmistajia

Keski-Suomessa on suuri määrä yrityksiä, jotka valmistavat saunoja. Harvia on maailman johtava kiukaan valmistaja Muuramessa, joka tarjoaa myös ratkaisuja erilaisiin saunoihin. SunSauna Jyväskylässä tekee saunasuunnittelua, ja toimittaa kaikki mahdolliset tarvikkeet, myös kotikylpylät, saunatiloihin. Huliswood Karstulassa valmistaa kelohonkaisia savusaunoja. Jämsäläinen Sisu Sauna valmistaa myös savusaunoja, ja heillä on myös oma Sisu-savusaunakiuas.  Savotta valmistaa telttasaunoja Karstulassa. Honkarakenne Karstulassa valmistaa saunamökkejä joka lähtöön. Heidän valikoimistaan löytyy myös majakkasauna. Laukaasta löytyy myös maasaunojen valmistaja Kekosauna Oy. Tynnynisaunoja voi tilata jämsäläiseltä Tynnyrimökit Oy:ltä.

Saunatuotteita

Keski-Suomesta löytyy myös monia muita saunatuotteita valmistavia yrityksiä. Laukaasta Saunansydän -liikkeestä löytyy niin lahjatavaroita kuin lauteitakin saunojille. Leksan lastulta löytyy ainutlaatuiset visakoivuiset löylykauhat ja mittarit. Saunavesa Jyväskylässä valmistaa löylynohjaimia. Lahtiset Oy Jämsässä valmistaa huopaisia saunahattuja. Keuruulaiselta Veico Oy:ltä löytyy puisia saunamittareita ja pyyhekoukkuja. Hankasalmelainen Sepän Galleria valmistaa tilauksesta ”Löylyn Henki” – ruukkuja löylytippojen kera. Löylyn Henki on keraaminen ruukku, joka asennetaan ketjulla kiukaan päälle. Sieltä se tiputtaa hyvää tuoksua löylystä nauttijoille.

Erilaisia saunoja

Keski-Suomessa on myös mitä erilaisimpia saunoja. Pohjolan Matkat vuokraa saunabussia, jossa on myös karaokelaitteet.  Jyväskylässä, Lutakonaukiolla ravintola Le Qulkurin yhteydessä löytyy myös piippusauna. Muuramessa sijaitseva Haikusauna tarjoaa lämpimien löylyjen lisäksi myös ”arkkitehtuurista silmänruokaa”.

SAUNAYHDISTYKSET

SAUNA FROM FINLAND

Sauna from Finland on yli 100 yrityksen verkosto, joka tekee työtä suomalaisen saunaelämyksen puolesta! Matkailutoimintaa harjoittaville yrityksille on saatavilla My First Sauna -palvelutuote, joka luo ulkomaalaisille asiakkaille parhaan mahdollisen saunakokemuksen. Kansainväliset vierailijat vaativat korkealaatuisia palveluita ja siksi Sauna from Finland on alkanut myöntää Authentic Finnish Sauna Experience -laatumerkkiä yrityksille, jotka läpäisevät sen asettamat kriteerit. Yritykset, joille tämä Laatumerkki on myönnetty, ovat osoittaneet saunapalveluidensa ja laatutasonsa olevan maailman huippuluokkaa.

Laatumerkin saaneista kaksi sijaitsee Keski-Suomessa:
Lomakeskus Revontuli
Varjolan Tila / Koskenniskan Savusauna

Yhteystiedot:
Toiminnanjohtaja Carita Harju
Puh: 040 566 2481
Email: carita@saunafromfinland.fi

SUOMEN SAUNAKULTTUURI RY ja SAUNAKYLÄ

Suomen saunakulttuuri ry on yhdistys, jonka tavoitteena on säilyttää suomalaisia saunaperinteitä. Yksi näyttävimmistä ja mielenkiintoisimmista hankkeista on Muuramessa sijainneen saunakylän siirtäminen Jämsän Juokslahteen Päijänteen rannalle. Lisätietoja Saunakylästä löytyy tästä linkistä.

Yhteystiedot:
Yhteyshlö Saija Silen
Puh: o44 578 6762
Email: suomen.saunakulttuuri@gmail.com

SARVENPERÄSET RY JA SARVENPERÄN SAUNAMARATON

Pieni Sarvenperän kylä Keski-Suomessa on jo vuosia järjestänyt leikkimielisen Sarvenperän Saunamaratonin. Vuonna 2019 järjestettiin jo 17. saunamaraton Saunamaakuntaviikon yhteydessä. Lisätietoja saunamaratonista saa tästä linkistä. 

SUOMEN SAUNASEURA

Suomen Saunaseura ry on perustettu vuonna 1937 ja se vaalii suomalaista saunaperinnettä. Tänä päivänä yhdistyksellä on noin 4200 jäsentä ja se jakaa tietoa suomalaisesta saunasta sekä saunomisesta myös kansainvälisesti. Seura välittää tietoa saunomisen terveyshyödyistä ja yrittää korjata ulkomaisten väärinkäsityksiä saunaa kohtaan julkaisemalla erilaista saunatietoa eri mediakanavissa. Suomen Saunaseuraan voi liittyä jäseneksi sekä yksityinen henkilö että yritys.

Yhteystiedot:
Katariina Styrman
Puh.: 050 371 8178
Email: tj@sauna.fi

KANSAINVÄLINEN SAUNAYHDISTYS

Kansainvälinen Saunayhdistys on perustettu vuonna 1957 ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Muut toimipisteet ja seuran jäsenet sijaitsevat Itävallassa, Saksassa, Liettuassa, Virossa, Japanissa, ja tietysti myös ympäri Suomea. Yhdistys korostaa saunan mantran ”ihmiset ovat yhdenvertaisia” tärkeyttä, mikä onkin suurin syy täydelliseen rentoutumiseen ja stressin vapautumiseen saunassa. Yhdistys korostaa myös vihdan tärkeyttä saunomisessa – ilman sitä saunominen ei ole täydellistä.

Yhteystiedot:
Puheenjohtaja Risto Elomaa
Puh: +358 40 596 4022
Email: sauna@kolumbus.fi