Navigation

Saunavihta on erityinen osa suomalaista saunaa, ja monelle saunanystävälle vihta on olennainen osa saunomista. Vihtojen käyttö ei ole pelkkä rituaali, vaan niiden käyttö on oiva tapa lievittää lihaskipuja, puhdistaa ihoa, parantaa verenkiertoa tai auttaa flunssasta toipumisessa. Tuoreista koivunoksista valmistetusta vihdasta nousee ilmoille raikas ja kesäinen tuoksu, joka tekee saunomiskokemuksesta entistäkin miellyttävämmän. Tyypillisin saunavihta onkin valmistettu koivusta, mutta koivun sijaan voidaan käyttää myös katajaa, tammea tai eukalyptusta.

Vihdan voi valmistaa itse tuoreista koivunoksista, tai ostaa valmiin vihdan kaupasta. Vihtoja löytyy ympäri vuoden kauppojen pakastealtaista, jotta vihtomisesta pääsee nauttimaan myös kesän kuumimman koivusesongin ulkopuolella. Paras aika vihtojen valmistamiseen on kesäkuu, jolloin koivun lehdet ovat vihreimmillään. Vihta valmistetaan asettelemalla oksat yhdeksi nipuksi siten, että keskiosaan asetetaan pisimmät oksat, lehtien nurja puoli käännetään ulospäin ja vihdan muoto on viuhkamainen. Vihdan varsi putsataan lehdistä riittävän pitkälle, jotta siitä on mukava pitää kiinni. Kahva sidotaan kiinni narulla ennen käyttöönottoa.

Isomman ryhmän saunoessa jokaisella ei tarvitse olla mukana omaa vihtaa, vaan useampi henkilö voi käyttää samaa vihtaa. Tässä tapauksessa vihdan tulee olla kyllin vahva kestämään kovaa käyttöä. Juuri valmistettu, tuore vihta kastetaan kylmään veteen ennen käyttöä, jotta koivun makea aromi pääsee leviämään ilmoille. Kuivattua vihtaa tulee liottaa haaleassa vedessä 20-30 minuuttia ennen käyttöönottoa. Pakastetun vihdan sulatus vie noin tunnin, ja sen voi ottaa suoraan käyttöön ilman vedessä liottamista.

Vihtomiselle ei ole asetettu tarkkoja sääntöjä tai etikettiä, vaan jokainen voi vihtoa omalla tyylillään. Järjestelmälliset saunojat vihtovat kehonsa hartioista varpaisiin järjestyksessä, kun taas joku keskittyy tiettyyn kehonosaan, kuten esimerkiksi jumissa oleviin hartioihin saadakseen veren kiertämään vilkkaammin. Verenkierron vilkastuttamisen lisäksi vihtomisella on paljon muitakin terveyshyötyjä, kuten aineenvaihdunnan kiihdyttäminen, sekä stressin lievittyminen.

Monelle suomalaiselle vihtaan liittyy kesä ja juhannus. Tämänkaltainen yhteys on selitettävissä puhdistusrituaalin symbolisen merkityksen kautta tuona kesäisenä juhannusyönä. Yhteys johtuu myös siitä, että monet suomalaiset käyttävät vihtoja kesämökkisaunoissaan. Vihta kuitenkin on olennainen osa myös perinteisessä joulusaunassa.

Jos et ole vielä uskaltanut saunoa vihdan kanssa – kokeile! Siitä tulee unohtumaton saunanautinto!