Navigation

Saunaa on pidetty terveyden ja hyvinvoinnin lähteenä jo vuosisatojen ajan. Humoristiset suomalaiset sananlaskut ”jos ei viina, terva ja sauna auta, niin tauti on kuolemaksi” ja ”sauna on Suomen kansan lääke” pitävät ainakin osittain paikkansa, sillä saunomisen lukuisat terveyshyödyt on todettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa. Tieteellisten opusten lisäksi saunomisen voimaa on hehkutettu jo Suomen kansalliseepoksessa, Kalevalassa, jossa Väinämöinen pelastaa kansansa uhkaavilta sairauksilta kutsumalla Ukko Ylijumalan parantamaan tauteja saunan höyryn avulla.

Saunan vaikutusta hyvinvointiin on tutkittu jo vuosikymmenien ajan Suomen lisäksi myös Saksassa ja Japanissa. Tutkimustulokset ovat osoittaneet saunan tekevän hyvää monella osa-alueella mitattuna. Hikoilu saunassa puhdistaa elimistöä myrkyistä, sekä epäpuhtauksista helpottaen samalla lihaskipuja. Näiden vaikutusten lisäksi myös unenlaatu paranee löylyttelyn myötä. Saunomisen tärkeimmät terveyshyödyt ovat rentoutuminen ja vapautuminen stressistä – saunoessa epäpuhtauksien lisäksi tiehensä huuhtoutuvat huolet ja murheet. Kaiken muun hyvän lisäksi iho nauttii säännöllisestä saunomisesta, ja löylyttelyä rakastavan iho ei kuivu yhtä helposti kuin saunaa karttelevan. Monet psoriasista kärsivät ovat saaneet helpotusta oireisiinsa saunomisesta.

Iho nauttii entistä enemmän, kun lempeisiin löylyihin yhdistetään hemmotteleva turvehoito. Turvesaunassa koko keho valellaan kasvoja myöten hoitavalla turpeella, ja annetaan turpeen tehdä taikojaan noin 10-20 minuutin ajan. Turvehoidon jälkeen iho hehkuu, mutta terveyshyödyt ovat sukeltavat pintaa syvemmälle, sillä turpeen tiedetään tuovan helpotusta lihaskipuihin, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, sekä vaihdevuosioireisiin.

Kaikista uskaliaimmat löylyttelijät yhdistävät saunomisen avantouimiseen. Tämä hyytävä harrastus tuo mukanaan monia terveyshyötyjä, sillä pulahtaminen jääkylmään veteen parantaa verenkiertoa, laskee verenpainetta, sekä poistaa stressiä. Kylmän ja kuuman yhdistely saa ihon kiittämään, sillä se lisää ihon kimmoisuutta, ja hidastaa solujen ikääntymisprosessia pitäen ihon nuorekkaana. Kaikkein parasta avannon ja saunan yhdistämisessä kuitenkin on kostean löylyn aiheuttama tunne avantouinnin jäljiltä kihelmöivällä iholla!

Saunaan voi suunnata huoleti vaikka joka päivä, ja nautiskella löylyistä niin pitkään, kuin hyvältä tuntuu. Heitä löylyt kiukaalle ja seuraa kuinka sihinä muuttuu höyryksi. Käy viilentymässä piipahtamalla ulkona, palaa sitten takaisin saunaan ja tartu jälleen löylykauhaan!