Navigation

Suomessa saunaa on pidetty energian ja terveyden lähteenä jo vuosien ajan. ”Jos ei viina, terva ja sauna auta, niin tauti on kuolemaksi”, sanoo vanha suomalainen sananlasku, tai ”Sauna on Suomen kansan lääke”. Suomalaisessa kansaneepoksessa Kalevalassa, Väinämöinen pelastaa kansansa uhkaavilta sairauksilta kutsumalla Ukko Ylijumalan parantamaan tauteja höyryn avulla.

Saksassa ja Japanissa (Suomen lisäksi) on tehty tutkimus saunomisesta. Jyväskylän yliopisto on tehnyt kattavan yhteenvedon saunan terveysvaikutuksista, jossa sanotaan, että maltillinen saunominen on turvallista jopa raskaana oleville naisille ja ihmisille, joilla on sydänsairaus. Johtopäätös on, että sauna on hyväksi kaikille, riippumatta siitä kuinka vanha olet – vauva tai vanhus.

Hikoilu saunassa syväpuhdistaa ihoa ja puhdistaa elimistöä myrkyistä ja epäpuhtauksista. Samalla lämpö helpottaa lihaskipuja. Näiden vaikutusten lisäksi myös unenlaatu paranee. Tärkeimmät terveyshyödyt ovat rentoutuminen ja vapautuminen stressistä.

Sisällyttämällä turve osaksi saunakokemustasi, saat helpotusta moneen terveysongelmaan, kuten niveltulehdukseen, kihtiin ja erilaisiin ihosairauksiin.

Saunan ja avantouinnin yhdistelmä on osoittautunut myös olevan hyödyksi terveydelle. Säännöllinen uiminen jääkylmässä vedessä on terveellistä monin tavoin: se parantaa energiatasapainoasi ja kylmyyden sietokykyä, kohentaa mielialaa, laskee verenpainetta ja poistaa stressin. Niille, jotka ovat huolissaan vaikutuksista kauneuteen – lämpötilan vaihtelu kuuman ja kylmän välillä auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta, hidastamalla solujen ikääntymisprosessia.

Voit mennä saunaan, kun haluat ja olla siellä niin pitkään kuin haluat – jokaisella on oma tapansa nauttia saunomisesta. Heitä löylyt kiukaalle ja seuraa kuinka sihinä muuttuu höyryksi. Käy viilentymässä menemällä ulos, palaa sitten takaisin saunaan ja tee tämä kaikki uudelleen.