Navigation

Tutustu yleisempiin saunatyyppeihin ja selvitä, miten kukin eroaa muista.

Puulämmitteinen sauna – Perinteinen suomalainen sauna

Puulämmitteinen sauna on se alkuperäinen suomalainen saunatyyppi. Puuta käytetään saunan lämmittämiseen polttamalla se kiukaassa. Tarvittava lämpötila saavutetaan säätämällä tulen määrää kiukaassa. Ihanteellinen lämpötila perinteisessä suomalaisessa saunassa on vähintään 65.5 C, mitattuna saunojan istumapaikalta. Löylyn heittämisellä voi hallita saunan kosteuspitoisuutta.

Sähkölämmitteinen sauna

Nykyään suurin osa ihmisistä Suomessa käyttää sähkölämmitteistä saunaa, joka on ollut käytössä 1950-luvulta lähtien. Tämän tyyppinen sauna on tehokas, turvallinen, tyylikäs ja helppokäyttöinen. Usein saunan helppokäyttöisyyttä varten on olemassa kaukosäätimet ja seinä- sekä lattialämmittimet. Lämmittimiä on olemassa erikokoisiin saunoihin.

Savusauna

Savusaunassa on iso puulämmitteinen kiuas, mutta toisin kuin muissa saunatyypeissä, savusaunassa ei ole savupiippua. Tällainen sauna on nykyään melko harvinainen ja sitä täytyy lämmittää monta tuntia polttamalla paljon puuta, jotta valtavat kivet kuumenevat. Saunan lämmittämisen ja tuulettamisen jälkeen tila on valmis aitoa saunanautintoa varten.

Höyrysauna – Höyryhuone

Tämä saunatyyppi muistuttaa enemmän turkkilaistyylistä kylpylää kuin saunaa, nimittäin höyryhuoneen kosteuspitoisuus on 100% ja lämpötila on paljon alhaisempi kuin perinteisessä suomalaisessa saunassa. Penkit ovat yleensä yhdellä tasolla ja lämpötilaa säädetään termostaatilla, tavoitteena saavuttaa 49 C.

Infrapunasauna

Infrapuna lämmitysjärjestelmä perustuu enemmän henkilön kehon lämpöön kuin ilman lämpeämiseen. Infrapunasaunassa ei käytetä vettä, joten höyryä ei ole. Tämän tyyppinen sauna on hyvä lihaksien kiinteyttämiseen ennen urheilusuoritusta tai sen jälkeen – tai pelkästään kehon rentouttamiseen.