Navigation

Sauna on tärkeä osa suomalaista elämäntapaa ja hyvinvointia. Koska elämää Suomessa ilman saunaa on melko vaikea kuvitella, saunan ympärille on luotu monta legendaa ja tarinaa. On kuitenkin myös joitakin kiistattomia tosiasioita, jotka valottavat tätä kiinnostavaa ilmiötä. Tässä ovatkin TOP-5 faktatietoa saunasta.

FAKTA #1

Suomessa on niin monta saunaa, että maan koko 5,5 miljoonan hengen väestö voisi istahtaa lauteille yhtäaikaa.

FAKTA #2

Sana ”sauna” lienee ainoa suomenkielinen sana, joka on levinnyt ympäri maailman sellaisenaan – ilman kääntämistä muille kielille!

FAKTA #3

Vanha suomalainen sananlasku kuuluu: “Jos ei viina, terva ja sauna auta, niin tauti on kuolemaksi”. Näinpä! Sauna on monelle suomalaiselle ensisijainen lääke  – ennen lääkärin puheille menoa suomalainen testaa ensin löylyn voiman tautia kuin tautia vastaan.

FAKTA #4

Ensimmäinen historiankirjoihin päätynyt kuvaus suomalaisesta saunasta on raapustettu vuonna 1112. Sauna onkin yksi vanhimmista suomalaisista keksinnöistä, joka on säilynyt kulttuurissamme läpi vuosisatojen.

FAKTA #5

Maailman suurin perinteinen savusauna sijaitsee Tupaswillassa, Laukaassa. Massiivisen saunan lauteilla on tilaa 150 löylyttelijälle kerrallaan.