Riisutaan vaatteet pois, istahdetaan saunan lauteille ja heitetään kauhallinen vettä kivillä täytetylle kiukaalle. Kuumat kivet sihahtavat veden osuessa niihin, ja saunaan leviää kuumaa, kosteaa vesihöyryä, jota kutsumme löylyksi. Siinä saunomisen fysiikka yksinkertaisuudessaan. Meille suomalaisille sauna kuitenkin on paljon enemmän – se on elämäntapa, sekä keino irtautua arjesta ja huolehtia omasta hyvinvoinnista.

Sauna kuvastaa Suomea ja suomalaisuutta aidoimmillaan. Saunomisen juuret ovat syvällä Suomen maaperässä, ja saunomisen historia on lähes yhtä pitkä kuin maamme historia itsessään – suomalaiset ovat nimittäin saunoneet Pronssikaudelta asti! Vanhimmat suomalaiset saunat sijoittuvat vuosille 1500–900 eaa., jolloin saunominen tapahtui maahan kaivetussa kuopassa. Kiukaan virkaa toimitti kuopan pohjalle ladottu kivikasa ja sauna peitettiin riukujen varaan asetetuilla taljoilla.

Saunat ovat kehittyneet näistä ajoista huimasti, ja nykyään saunoja löytyy yhtä monenlaisia kuin itse saunojiakin; löytyy tynnyrisaunaa, telttasaunaa, infrapunasaunaa, saunalauttaa, sähkösaunaa, puusaunaa ja savusaunaa. Jonkinlainen sauna löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta kodista, kuntokeskuksesta ja majoitusliikkeestä.

Saunominen on yhteisöllistä, ja löylyä heitetäänkin usein kaveriporukassa tai perheen kesken. Alastomuudesta huolimatta saunaan ei liity mitään seksuaalista, vaan se on paikka, jossa vaatteiden mukana riisutaan myös stressi ja murheet.

Saunomiseen liitetään vahvasti sekä henkinen, että fyysinen hyvinvointi. Saunomisen monet terveyshyödyt eivät ole enää spekulaatiota, vaan tieteellisesti todistettuja faktoja: säännöllinen saunominen laskee verenpainetta, parantaa verenkiertoa, ehkäisee dementiaa ja tehostaa sydämen toimintaa. Lukuisten terveyshyötyjen vuoksi viikoittaista lauteille istahtamista suositellaankin lämpimästi.

Hyppää mukaan tutkimusmatkalle saunomisen maailmaan! Ja ennen kaikkea, tule Suomen Saunamaakuntaan nauttimaan saunomisesta!