Keski-Suomi, maailman saunamaakunta, julisti joulusaunarauhan ensimmäisen kerran 16.12.2015 Hankasalmen Revontulessa. Tätä perinnettä jatketaan ja joulusaunarauha julistetaan tänä vuonna Varjolan tilalla, Laukassa torstaina 15.12.2016 klo 10.30.

Sauna on meille suomalaisille pyhäpaikka, jossa esi-isämme ovat syntyneet ja kuolleet. Saunassa puhdistaudutaan niin fyysisesti kuin henkisestikin. Myös saunan puhdistaminen ennen joulua on osa perinnettä. Saunaan liittyy paljon kirjoittamattomia sääntöjä, mutta tärkein on rauhoittuminen. Jouluun kuuluu suomalaisessa perinteessä niin sauna kuin rauhoittuminenkin. Sen vuoksi saunamaakunta haluaa julistaa kaikille joulusaunarauhaa noin viikkoa ennen jouluaattoa.

Saunarauhan julistus:
Noin viikon päästä, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla, ja Keski-Suomesta julistetaan täten yleinen joulusaunarauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla riemukkuudella viettämään sekä muutoin iloisesti ja ystävällisesti käyttäytymään.

Se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulusaunarauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla saunakäytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka saunalaki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

Lopuksi toivotetaan maailman kaikille asukkaille riemukasta joulujuhlaa!