5 syytä miksi olemme maailman saunamaakunta

Keski-Suomi on julistautunut maailman saunamaakunnaksi 1.9.2015. Meillä ei ole monia yleisiä saunoja, mutta muutoin saunaosaamista täältä Keski-Suomesta löytyy ja saunakulttuuriakin vaalimme ahkerasti! Tässä on viisi syytä sille, miksi Keski-Suomi on maailman saunamaakunta:

1. Keski-Suomi on saunateollisuuden sydän! Monet sauna-alan yritykset ovat saaneet alkunsa ja vieläkin vaikuttavat Keski-Suomessa. Esimerkiksi maailman suurin kiukaiden valmistaja Harvia on lähtöisin Muuramesta. Keski-Suomi on koti myös saunayrityksille kuten Huliswood, Honkarakenne, Savotta, Saunansydän, SunSauna, ja SisuSauna.

2. Maailman suurin savusauna ja Jyväskylän saunalauttakeskittymä. Tupaswillan savusaunaan mahtuu kerralla 150 henkilöä saunomaan ja löydät sen Laukaasta, keskeltä Suomea. Tämän lisäksi Jyväskylään tullessasi et voi olla huomaamatta Jyväsjärvellä seilaavia saunalauttojamme, niihinkin mahtuisi luultavasti yhteensä jo noin sata saunojaa.

3. Jämsän Saunakylä. Tiettävästi maailman suurin kokoelma savusaunoja löytyy Jämsän Juokslahden Saunakylästä. Saunakylään on vuodesta 2015 lähtien siirretty yli 20 vanhaa saunaa – vanhimmat näistä ovat 1700-luvulta ja nuorinkin 1940-luvulta. Saunakylässä pääsee tutustumaan ja saunomaan historiallisissa saunoissa

4. Matkailijoille suunnitellut saunatuotteet. Keski-Suomen matkailuyritykset ovat panostaneet erityisesti saunatuotteidensa kehittämiseen. Täällä pääseekin useassa paikassa nauttimaan maailmanluokan saunakokemuksista, jotka on erityisesti räätälöity sopimaan ulkomaalaisten matkailijoiden tarpeisiin.

5. Saunamaakuntaviikko. Vuodesta 2016 lähtien Keski-Suomessa on järjestetty Saunamaakuntaviikkoa, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua edullisesti alueen erilaisiin saunapalveluihin. Joka vuosi tapahtumaviikon aikana on kymmeniä saunavuoroja ympäri Saunamaakunnan. Yritysten ja mukana olevien yksityishenkilöiden saunojen ovet ovat avoinna niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Koko ohjelman löydät täältä.

Tästä listasta huolimatta olemme ehdottomasti sitä mieltä, että saunominen kuuluu kaikille – haluammekin  levittää ymmärrystä saunakulttuurista, edistää saunapalveluiden tuottamista ja luoda unohtumattomia saunakokemuksia niin paikallisille kuin kauempaakin tuleville matkailijoille. Saunamaakuntana koemme parempien saunaelämysten luomisen kunniatehtävänä.