Viisi syytä miksi olemme maailman saunamaakunta

Keski-Suomi julistettiin maailman Saunamaakunnaksi 1.9.2015 – Keski-Suomen seudulla onkin mahdollista kokea monipuolisia saunaelämyksiä ja tutustua saunomiseen värikkääseen historiaan, sekä saunateollisuuden huipputuotteisiin. Tässä on viisi syytä, miksi juuri Keski-Suomi on maailman saunamaakunta:

1. Keski-Suomi on saunateollisuuden sydän! Monet sauna-alan yritykset ovat saaneet alkunsa Keski-Suomesta, ja vaikuttavat syntyseuduillaan edelleen. Esimerkiksi maailman suurin kiukaiden valmistaja Harvia on lähtöisin Muuramesta – Harvian kuuluisiin kiukaisiin saatat törmätä missä päin maailmaa tahansa! Keski-Suomessa tukikohtaa pitävät myös seuraavat saunayritykset: tunnelmallisia kelohonkaisia savusaunoja valmistava Huliswood, mökkien ja saunojen rakentamisen ekspertti Honkarakenne, telttasaunoistaan kuuluisa karstulalainen Savotta, luksusta ulkoporeammeiden muodossa tarjoava Saunansydän, innovatiivinen kotikylpylöiden suunnittelija SunSauna, ja maailman parhaat löylyt lupaava SisuSauna.

2. Maailman suurin savusauna ja Jyväskylän saunalauttakeskittymä. Laukaassa sijaitsevan Tupaswillan tunnelmallisen savusaunan lauteille mahtuu kerralla huikeat 150 saunojaa – kyseessä onkin maailman suurin savusauna. Massiivisen kokonsa lisäksi Tupaswillan savusauna on tunnettu hemmottelevista turvehoidoistaan, jotka takaavat rentoutuneen olon ja hehkuvan ihon. Elämyksiä saunomisen parissa takaavat myös Jyväsjärvellä seilaavat lukuisat saunalautat. Virkistävä pulahdus järveen on aina vain muutaman askeleen päässä saunalautan kyydissä!

3. Jämsän Saunakylä. Jämsän Juokslahdessa, Päijänteen rantamaisemissa sijaitseva Saunakylä on mielenkiintoinen matka suomalaisen saunan savuntuoksuiseen historiaan ja aitoon saunaelämykseen. Saunakylä esittelee vierailijoilleen maailman laajimman suomalaisten savusaunojen kokoelman – kylästä löytyy 24 savusaunaa, joista vanhimmat ovat peräisin 1700- luvulta. Kyseessä on maailman suurin, eri aikakausien rakennustyylejä edustavien savusaunojen kokoelma. Täällä koet saunomisen historian ikivanhojen savusaunojen lauteille istahtaen!

4. Matkailijoille suunnitellut saunatuotteet. Keski-Suomen matkailuyritykset ovat panostaneet erityisesti saunatuotteidensa huippuunsa hiomiseen. Alueella pääseekin useassa paikassa nauttimaan maailmanluokan saunakokemuksista, jotka ovat erityisesti räätälöity sopimaan ulkomaalaisten vierailijoiden tarpeisiin. Jo 14 Keski-Suomessa sijaitsevaa yritystä on saanut haltuunsa kansainvälisestikin arvostetun Sauna from Finland- laatumerkin, joka takaa autenttisen ja laadukkaan saunaelämyksen.

5. Saunamaakuntaviikko. Vuodesta 2016 lähtien Keski-Suomessa on järjestetty Saunamaakuntaviikko, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua edullisesti alueen erilaisiin saunapalveluihin – löylyttele erilaisessa saunassa vaikka viikon jokaisena päivänä! Tapahtumaviikon aikana järjestettävät saunavuorot antavat mahdollisuuden kokeilla mitä erikoisempia saunoja: telttasaunaa, saunalauttaa, auton peräkonttiin rakennettua saunaa tai urbaania kaupunkisaunaa. Saunamaakuntaviikon 2021 ohjelman löydät täältä.

Saunamaakunnan asukkaina olemme sitä mieltä, että saunomisen ilo kuuluu kaikille – haluammekin levittää ymmärrystä saunakulttuurista, edistää saunapalveluiden tuottamista ja luoda unohtumattomia saunakokemuksia niin paikallisille, kuin kauempaakin tuleville matkailijoille. Saunamaakuntana koemme parempien saunaelämysten luomisen kunniatehtävänä.